Desery | Kulinaria

Zwijane drożdżówki z konfiturą malinową

27 stycznia 2018

Zwijane drożdżówki z konfiturą malinową doskonałe bułeczki na drugie śniadanie lub podwieczorek. Spróbujesz raz, a nigdy już nie zjesz kupnych. Puszyste, delikatne i łatwe w wykonaniu. Umilą Wam pochmurne i zimne dni 🙂

Składniki na około 20 sztuk:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jaja od szczęśliwej kurki
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła 82%
  • odrobina zapachu waniliowego
  • Kruszonka:
  • 100 g masła 82%
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • 400 g konfitury malinowej (można zastąpić innym smakiem)

Wykonanie:

  • Do średniej miski włóż pokruszone drożdże, posyp łyżką cukru. Stopniowo wlej ciepłe mleko, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 -15 min. Jeśli rozczyn nie podwoi swojej objętości trzeba powtórzyć czynności. Pamiętaj, żeby mleko nie było gorące, tylko lekko ciepłe.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. Dodaj rozczyn, jaja, żółtko, zapach waniliowy i delikatnie zacznij mieszać drewnianą łyżką. Do dokładnie połączonych składników dodaj roztopione i przestudzone masło, zacznij wyrabiać składniki dłonią. Wyrabiaj około 10 – 15 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 min do wyrośnięcia.
  • Stolnicę oprósz mąką i wyłóż ciasto, podziel na 2 części. Każdy kawałek rozwałkuj na kwadrat o boku ok. 30 cm. Obie połowy posmaruj konfiturą malinową, zwiń w roladę i pokrój na około 10 kawałków.
  • Przygotuj dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na każdej blaszce ułóż po 10 kawałków ciasta i odstaw do wyrośnięcia.
  • Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, cukier puder, dodaj masło i dokładnie wyrabiaj aż powstaną grudki z ciasta.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C góra – dół. Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 min.
  • Zawijane drożdżówki z konfiturą malinową podawaj po przestudzeniu.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.