Bez glutenu | Kulinaria | Obiady | Wegańskie

Zupa z ciecierzycą, soczewicą i komosą ryżową

14 listopada 2017

W moim domu często na obiad gotujemy zupy, ponieważ bardzo je lubimy. Są sycące, zdrowe i rozgrzewające. Zupa z ciecierzycą, soczewicą i komosą ryżową to doskonała propozycja. Jestem pewna, że skradnie nie jedno serce 🙂

 

Zupa z ciecierzycą, soczewicą i komosą ryżową

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 1,5 – 1, 7 l bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • świeża, posiekana kolendra do podania (u mnie pojawiła się natka, ale myślę, że kolendra lepiej pasuje)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

  • Do średniego garnka wlej olej, zeszklij posiekaną w kosteczkę cebulę (około 5 min.), następnie dodaj drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Po chwili dorzuć pokrojoną w cienkie paski paprykę i smaż chwilę na małym ogniu raz na jakiś czas mieszając.
  • Komosę ryżową wsyp na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Wlej gorący bulion, dodaj ciecierzycę (całą zawartość puszki łącznie z płynem), soczewicę, komosę ryżową. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 20 – 25 minut.
  • Wlej passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, przykryj i gotuj kolejne 20 minut.
  • Zupę podawaj z posiekaną, świeżą kolendrą.
  • Smacznego!

  1. Gotuję mniej więcej taką samą zupkę, jedynie komosy nigdy nie dodawałam, bo tak szczerze to jeszcze tego wynalazku nigdy nie jadłam 😉 W końcu trzeba spróbować 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.