Desery | Kolacje | Kulinaria | Śniadanie | Wegańskie

Wegańskie naleśniki polane sosem truskawkowo – kokosowym

22 sierpnia 2017

Moja mama mówiła, że naleśniki są dobre o każdej porze. Bywały u nas na śniadanie, obiad, kolacje, a także w formie deseru. Oczywiście te z czasów dzieciństwa były tradycyjne na mące pszennej, z mlekiem krowim oraz jajkami. Pamiętam moje pierwsze własne naleśniki. Byłam dzieckiem a przewracania nauczyła mnie siostra 🙂 Dziś proponuję inne: wegańskie naleśniki polane sosem truskawkowo – kokosowym. Z tym przepisem myślę, że poradzi sobie każdy. Obiecuję – będzie pysznie 🙂

 

 

Wegańskie naleśniki polane sosem truskawkowo – kokosowym

Składniki na około 15 naleśników:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 550
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
  • 2 i 1/2 szklanki mleka sojowego lub inne roślinne np. migdałowe
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej kokosowy lub inny roślinny do smażenia
  • świeże owoce do podania

Sos truskawkowo – kokosowy:

  • stała część mleczka kokosowego
  • 3 – łyżki cukru pudru
  • 10 truskawek

Wykonanie:

  • Płatki owsiane zmiel w młynku lub blenderze (jak ja). Do dużej miski dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone płatki owsiane, sól, ksylitol, sodę i wymieszaj. Powoli dolewaj mleko sojowe i olej cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem.
  • Ciasto odstaw na bok na około 15 – 20 min, żeby ciut zgęstniało. W tym czasie przygotuj sos truskawkowo – kokosowy.
  • Dobrze schłodź mleko kokosowe w lodówce (wtedy łatwiej będzie oddzielić stałą część od wody kokosowej). W wysokim naczyniu umieść stałą część mleka oraz cukier puder, chwilę ubijaj aż będzie dość gęsta. Wtedy dorzuć truskawki i wszystko razem zmiksuj.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy, rozprowadź pierwszą chochelkę ciasta i smaż po około 2 min z każdej strony. Powtórz tak samo z pozostałymi naleśnikami.
  • Naleśniki składaj w trójkąty, polej sosem truskawkowo – kokosowym i udekoruj świeżymi owocami.

Smacznego 🙂

Sos można zamienić np na polewę czekoladową, domową nutelę lub inne ulubione dodatki do naleśników 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.