Desery | Kulinaria | Wegańskie

Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami

26 sierpnia 2017

Wegańskie ciasta zachwycają mnie smakiem i prostotą wykonania. Tym razem moje serce skradło wegańskie ciasto czekoladowe z bananami. Jest puszyste i ekspresowe. Podałam je z cukrem pudrem, ale można go zastąpić  np polewą czekoladową. Koniecznie musicie je upiec 🙂

 

 

Wegańskie ciasto czekoladowe z banananmi

 

Składniki na tortownicę:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie, dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali (lub w kąpieli wodnej).
  • Do czekolady dodaj olej, cukier i wymieszaj za pomocą łyżki. Dalej dodaj mleko i rozgniecione banany, połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól.
  • Połącz ze sobą składniki suche z mokrymi przy użyciu miksera do uzyskania jednolitej masy czekoladowej.
  • Masę przelej do tortownicy wysmarowanej olejem i piecz około 40 min.
  • Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i gotowe 🙂

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.