Desery | Kulinaria

Tarta z porzeczkami na spodzie z ciasta francuskiego

27 lipca 2017

Tarta z porzeczkami na spodzie z ciasta francuskiego 🙂

Kochani dziś chciałam zaproponować Wam szybki i cudowny w smaku deser.

Przygotowanie jest bardzo szybkie, także zdążycie go przygotować nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem gości. Idealne połączenie słodkiego spodu z kwaśnymi porzeczkami skradło moje serce od pierwszego kęsa 🙂 Myślę, że z Wami będzie tak samo.

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g czerwonych porzeczek lub jagód
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 10 łyżek cukru drobnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła

 

Wykonanie:

  1. Porzeczki opłukujemy w wodzie, odrywamy szypułki. Zostawiamy na sitku do osuszenia. Ewentualnie wysypujemy na papierowy ręcznik ta, żeby na pewno były suche, przed wymieszaniem z 5 łyżkami cukru.
  2. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni góra – dół.
  3. Dno i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm) wypełniamy ciastem francuskim. Resztę ciasta kroimy w paseczki o grubości do 1 cm (ułożymy je na warstwie porzeczek).
  4. Wiórki kokosowe, mąkę, rozpuszczone masło oraz 4 łyżki cukru mieszamy razem łyżką. Na spód wykładamy masę kokosową, na to porzeczki (wymieszane z 5 łyżkami cukru). Na wierzch układamy paski z reszty ciasta francuskiego. Posypujemy łyżką cukru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra – dół.
  5. Pieczemy około 40 – 45 min.
  6. Podajemy po wystudzeniu.

 

Mam nadzieję, że tarta z porzeczkami na spodzie z ciasta francuskiego będzie jedną z ulubionych. Może podzielicie się ze mną Waszymi pomysłami na tartę? Lubicie połączenie w deserach smaku słodkiego i kwaśnego?

Miłego wieczoru!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.