Desery

Tarta francuska z jabłkami i migdałami

22 października 2017
Tarta francuska z jabłkami i migdałami

Tarta francuska z jabłkami i migdałami jest idealna na jesienne wieczory. Zapach jabłek i cynamonu wypełnia cały dom. Jest prosta, aromatyczna i przepyszna. Z tym przepisem tarta uda się każdej osobie początkującej w wypiekach 🙂

Tarta francuska z jabłkami i migdałami

Składniki na formę do tarty 24 – 26 cm:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 średnie kwaśne jabłka
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • migdały do posypania wierchu tarty

Wykonanie:

  • Formę wyłóż ciastem francuskim łącznie z bokami. Resztki ciasta pokrój w cienkie paseczki, które ułożysz na wierzchu tarty (u mnie pominęłam ten krok). Ciasto dociśnij do dna i boków, ponakłuwaj delikatnie widelcem.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki do 0,5 cm. Skrop sokiem z cytryny.
  • 200 ml śmietanki zagotuj z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pozostałych 200 ml śmietanki rozpuść budyń waniliowy. Po dokładnym rozpuszczeniu wlej do gotującej się śmietanki. Masę trzymaj dalej na małym ogniu i mieszaj aż masa zgęstnieje.
  • Na ciasto francuskie wyłóż masę budyniową i jabłka (plasterki muszą na siebie nachodzić). Jabłka posyp łyżką cukru wymieszaną z cynamonem, udekoruj paseczkami z ciasta francuskiego i płatkami migdałów.
  • Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temp. 180 stopni (góra – dół).
  • Tartę francuską z jabłkami i migdałami podawaj po wystudzeniu.
  • Smacznego!

Tarta francuska z jabłkami i migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.