Kolacje | Kulinaria | Sałatki

Sałatka ze smażonym camembertem

8 lutego 2018

Sałatka ze smażonym camembertem jest lekka, kolorowa i zdrowa. Myślę, że możecie zabrać ją ze sobą do pracy, podać na obiad czy podczas kolacji we dwoje 🙂 A skoro niedługo Walentynki to mam nadzieję, że z przepisu skorzysta kilka osób. W tradycyjnej wersji camembert smażony jest otoczony bułką tartą lub mielonymi migdałami – ja te składniki pominęłam.

Sałatka ze smażonym camembertem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garści mieszanki sałat z rukolą
  • 2 sery camembert
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała papryka czerwona
  • winegret: świeżo mielony pieprz i sól, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki konfitury żurawinowej

Wykonanie:

  • Mieszankę sałat z rukolą ułóż na talerzach.
  • Pomidorki koktajlowe pokrójć na ćwiartki, paprykę w grubą kostkę i ułóż na sałacie.
  • Składniki winegretu wymieszaj ze sobą w małej miseczce.
  • Patelnię teflonową rozgrzej, ułóż na niej sery camembert i smaż po ok. 1 minucie z każdej strony. Kiedy ser będzie roztapiać się, zdejmij go z patelni i dodaj na sałatkę.
  • Całość polej sosem winegret. Konfiturę żurawinową połóż na serze camembert.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.