Kolacje | Kulinaria | Zupy

Rozgrzewającą zupa meksykańska chili con carne

3 lutego 2018

Rozgrzewającą zupa meksykańska chili con carne jest doskonałym pomysłem na obiad w okresie jesieni lub zimy. Aromatyczna, sycącą i zdrowa. Jeśli jak ja po pracy masz mało czasu na przygotowanie obiadu, to z pomocą przyjdzie właśnie rozgrzewającą zupa meksykańska chili con carne.

Rozgrzewającą zupa meksykańska chili con carne

Składniki na 3 – 4 osoby:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurdzy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz i sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki chili, 1/2 łyżeczki oregano i mielonego kminu rzymskiego
  • 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • do podania: tarty ser mozzarella, świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do garnka dodaj mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu.
  • Dodaj obrana i pokrojoną w półtalarki marchewkę, wlej bulion, wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 15 min.
  • Do garnka dodaj pomidory, przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj około 5 min. Po tym czasie dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę czerwoną. Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu około 15 – 20 min. Jeśli jest taka potrzeba to możesz doprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru.
  • Rozgrzewająca zupa meksykańska chili con carne najlepiej smakuje posypana odrobiną tartej mozzarelli i świeżej kolendry (ja użyłam natki pietruszki).
  • Smacznego!

Przepis zainspirowany zupą meksykańską chili con carne http://www.kwestiasmaku.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.