Kolacje | Kulinaria | Śniadanie

Racuchy na kefirze i mące żytniej

29 marca 2018

Uwielbiam proste i szybkie przepisy. Gotowanie musi być przyjemnością, a nie wielogodzinną męką przy skomplikowanym daniu. Tak powstały cudowne w smaku racuchy na kefirze i mące żytniej. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie robimy ich na drożdżach tylko proszku do pieczenia, więc pomijamy wyrabianie i wyrastanie ciasta. Do placuszków włożyłam jednego rozmiażdżonego banana, ale możecie zastąpić go innymi owocami, np. jabłkiem lub malinami.

Racuchy na kefirze i mące żytniej

Składniki około 15 racuszków:

  • 300 g mąki żytniej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1  banan rozmiażdżony widelcem
  • olej roślinny do smażenia
  • miód/ syrop klonowy/ twaróg lub inne ulubione dodatki do podania

Wykonanie:

  • Do średniej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i wymieszaj. Wlej kefir i wbij żółtka (białka wbij do oddzielnej miseczki) i ponownie wymieszaj mikserem na małych obrotach.
  • W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
  • Ubite białka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Dodaj banana i chwilę zamieszaj.
  • Patelnię z teflonową powłoką rozgrzej z małą ilością oleju. Ciasto nakładaj po jednej pełnej łyżce stołowej na racuch (zostaw odstęp delikatnie urosną). Smaż na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  • Racuchy po usmażeniu odkładaj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym do odsączenia z tłuszczu.
  • Racuchy na kefirze i mące żytniej podawaj z ulubionymi dodatkami, np. miodem i twarogiem.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.