Desery | Kulinaria

Racuchy drożdżowe

21 września 2017

Racuchy drożdżowe kojarzą mi się bardzo z dzieciństwem. Moja mama robiła je często na przemian z pączkami. Przepis znalazłam w starym zeszycie. Jeszcze tego samego dnia przeniosłam się w czasy dzieciństwa. Znów byłam mała dziewczynką z talerzem pełnym placków i szklanką mleka 🙂 Racuchy drożdżowe są łatwe do zrobienia, mają puszyste i delikatne ciasto.

 

Racuchy drożdżowe

Składniki na około 30 racuchów:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1  i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • W rondelku podgrzej całe mleko. Ma być ciepłe ale nie gorące.
  • Do małej miski wlej niecałą szklankę mleka, dodaj drożdże, łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj i zostaw kilka minut do wyrośnięcia.
  • Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w mące, dodaj resztę cukru, cukry waniliowe,  roztopione masło, mleko z drożdżami, wymieszaj łyżką. Stopniowo dolewaj resztę ciepłego mleka i łącz z ciastem za pomocą łyżki.
  • Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione i gładkie (po maksymalnie 10 minutach mieszania) odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Racuchy możecie nadziewać prażonymi jabłkami: 2 jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na bardzo drobne kawałeczki.Przesmaż bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu, raz na jakiś czas mieszając, do momentu aż będą miękkie. Zostaw do wystudzenia.
  • Porcje ciasta nabieraj wilgotną łyżką i formuj kulki, nadziewaj jabłkami ( po około 1 łyżeczce) i ułóż na blacie pokrytym mąką. Pamiętaj zachować odstępy.
  • Patelnię rozgrzej, wlej olej na wysokość około 3 cm. Racuchy smaż na średnim ogniu po około 2 – 3 min z każdej strony do uzyskania złotego koloru. W razie potrzeby dolej olej, rozgrzej i dopiero nakładaj kolejną porcję racuchów.
  • Usmażone racuchy drożdżowe układaj na ręcznikach papierowych.
  • Podawaj posypane cukrem cukrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.