Śniadanie

Puszyste placuszki z mąki owsianej z jabłkami i żurawiną

7 października 2017

Puszyste placuszki z mąki owsianej z jabłkami i żurawiną są doskonałą propozycją na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Delikatne, puszyste i sycące. Do ich wykonanie nie potrzebujecie miksera, wystarczy widelec lub trzepaczka.

 

Puszyste placuszki z mąki owsianej z jabłkami i żurawiną

Składniki na około 25 – 30 placuszków:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 440 g jogurtu greckiego
  • 3 jaja
  • 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru lub inne słodzidła
  • 2 szklanki mąki owsianej (jeśli nie macie to zmielcie płatki owsiane)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 2 obrane i starte na tarce jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego + 1/2 łyżeczki cynamonu do posypania placuszków
  • ewentualnie syrop klonowy do podania

 

Wykonanie:

  • Żurawinę włóż do małej miseczki i zalej gorącą wodą, zostaw na około 3 – 4 minut i wrzuć na sitko.
  • Wymieszaj jogurt, mleko, jajka z  cukrem i roztopionym masłem za pomocą widelca lub trzepaczki. Dodaj mąkę owsianą, pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj wszystko razem. Następnie dodaj żurawinę, starte jabłka, łyżeczkę cynamonu i szczyptę imbiru, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 min.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, np naleśnikową (jeśli takiej nie posiadacie smażcie placuszki na małej ilości oleju), nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
  • Smaż na średnim ogniu po 3 -4 minuty z każdej strony do momentu złotego koloru placków.
  • Cukier waniliowy wymieszaj z 1/2 łyżeczki cynamonu.
  • Placki podawaj posypane cukrem z cynamonem lub polane syropem klonowym.
  • Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.