Bez glutenu | Kolacje | Kulinaria | Śniadanie

Puszyste placki z mąki ryżowej z brzoskwiniami

18 sierpnia 2017

Ostatnio mam urlop dlatego budzę się dosyć późno. Zawsze staram się zjeść pyszne i treściwe takie, które da mi siłę do obiadu.  W ten sposób  zrobiłam puszyste placki z mąki ryżowej z brzoskwiniami. Możecie użyć przesmażonych (jak ja) lub świeżych pokrojonych w kawałki.

 

 

Puszyste placki z mąki ryżowej z brzoskwiniami

Składniki na około 20 placuszków:

  • 1  i 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 400 ml mleka kokosowego
  • brzoskwinie świeże lub konfitura domowa

Wykonanie:

  • Mleko kokosowe należy odrobinę podgrzać w garnku do połączenia warstw.
  • Przelej mleko do większej miski, dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką (nie ma potrzeby używać miksera). Dalej dodaj cukier, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Smaż na patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Ciasto nakładaj po dwie łyżki na jeden placek. Na mojej patelni 28 cm mieściły się 4 sztuki (zachowaj odstępy pomiędzy nimi). Smażyć około 2 min z każdej strony.
  • Podawać ze świeżymi brzoskwiniami lub domową konfiturą. Można posypać tylko cukrem pudrem.
  • Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np nektarynkami lub borówkami.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.