Kulinaria | Śniadanie

Puszyste placki kokosowe z karmelizowanymi bananami

12 września 2017

Na pewno każdy posiada wspomnienie znienawidzonego dania lub deseru z dzieciństwa. W moim przypadku było to słynne ciasto Rafaelo. Czemu miałam gęsią skórkę na samą myśl o nim? Ze względu na wiórki kokosowe 🙂 Trwało to wiele lat. Czar prysł kiedy zrobiłam kokosowy pudding chia z ich udziałem. Teraz produkty kokosowe bardzo często towarzyszą mi w kuchni. Tak powstały puszyste placki kokosowe z karmelizowanymi bananami. Koniecznie musicie zrobić je przynajmniej raz 🙂

 

Puszyste placki kokosowe z karmelizowanymi bananami

Składniki na około 15 sztuk:

  • na placki:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 40 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • na karmelizowane banany:
  • 2 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

  • W rondelku podgrzej mleko kokosowe do połączenia się obu warstw.
  • Do miski daj mleko kokosowe, jaja, cukier puder, wiórki kokosowe, rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
  • Stopniowo przesyp przez sitko mąkę pszenną i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia i wymieszaj do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Placuszki smaż na patelni, z odrobiną oleju kokosowego, po około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z karmelizowanymi bananami. Ewentualnie można posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.
  • Patelnię rozgrzej, wsyp cukier , podgrzej do czas aż cukier rozpuści się. Dodaj pokrojone banany (wzdłuż i na pół) i smaż około 2 min, aż banany dobrze się zrumienią, przewróć na drugą stronę, skrop sokiem z cytryny i smaż ponownie aż będą złociste.
  • Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.