Kulinaria | Śniadanie

Puszyste placki jogurtowe z borówkami

19 listopada 2017

Puszyste placki jogurtowe z borówkami są doskonałym pomysłem na śniadanie czy podwieczorek. Puszyste, delikatne i bardzo łatwe w wykonaniu. Nie potrzebujecie nawet miksera. Placki możecie podać z borówkami lub innymi owocami, np. malinami, jagodami lub jabłkami. Jestem pewna, że ich smak Was zachwyci 🙂

 

Puszyste placki jogurtowe z borówkami

Składniki na około 15 placuszków:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jaja od szczęśliwej kury
  • 1 łyżka cukru białego lub innego słodzidła
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 170 g zwykłej mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka borówek
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego, np. kokosowego
  • do podania: 100 g twarogu wymieszane z odrobiną jogurtu greckiego plus świeże owoce/ syrop klonowy/ miód/ domowa konfitura

Wykonanie:

  • Jogurt wymieszaj z jajami, masłem i cukrem przy użyciu trzepaczki, łyżki lub widelca. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj przy użyciu trzepaczki do momentu otrzymania gładkiej masy. Wsyp borówki i połącz delikatnie za pomocą łyżki z masą.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, nakładaj ciasto po 1 łyżce na 1 placuszek zachowując odstępy (placki urosną).
  • Smaż na średnim ogniu po około 3 min z każdej strony do momentu aż urosną i będą lekko zarumienione.
  • Puszyste placki jogurtowe z borówkami podawaj z twarogiem i świeżymi owocami lub polane syropem klonowym/ miodem.
  • Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.