Śniadanie

Puszyste pancakes z owocami Anny Olson

17 grudnia 2017

Dawno mnie tutaj nie było. Niestety nawał obowiązków  spowodował, że mam mało czasu na gotowanie. Tym bardziej ładne zdjęcia potraw. Od stycznia obiecuje poprawę. A t eraz proponuję przepyszne puszyste pancakes z owocami Anny Olson. Przepis zapisałam w swoim zeszycie podczas oglądania jej programu „Wypieki z Anną Olson”. Placuszki są proste i szybkie w wykonaniu. W oryginalnym przepisie Anna Olson używa borówek. Można zastąpić je na innymi owocami np.: bananami, jagodami, malinami.

Puszyste pancakes z owocami Anny Olson

Składniki na około 10 – 15 pancakes:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki maślanki lub 3/4 szklanki mleka i 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jaja duże od szczęśliwej kurki
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 duży banan lub inne owoce
  • Miód/syrop klonowy do podania

Wykonanie:

  • Do średniej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, i wymieszaj.
  • Cytrynę sparz i dokładnie wyszoruj.
  • Do suchych składników dodaj mokre: maślankę, olej, jaja, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub łyżki. Nie potrzebujesz miksera (jeśli go używasz to na niskich obrotach).
  • Składniki mieszaj chwilę tylko do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Powinna być konsystencji kwaśnej śmietany.
  • Banana pokrój na średniej grubości plasterki.
  • Patelnię naleśnikową (lub inną z nieprzywierającą powłoką) rozgrzej na średnim ogniu z odrobiną masła. Pancekes nakładaj po jednej łyżce na jeden placek. Na każdym ułóż po 2 plasterki banana. Smaż 3 – 4 minuty z pierwszej strony i 2 minuty z drugiej  do uzyskania złocistego koloru.
  • Puszyste pancakes z owocami Anny Olson podawaj polane syropem klonowym lub miodem.
  • Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.