Dziś na śniadanie zjadłam pyszny deser – pudding chia na mleku kokosowym z brzoskwiniami. Myślę, że nasiona szałwii hiszpańskiej zasługują na miano Superfoods ze względu na bardzo długą listę zdrowotnych właściwości. Dlatego z czystym sumieniem zjadłam go rano 🙂
Pudding chia jest jednym z najprostszych deserów. Wykonać go można na kilka sposobów, a jeszcze więcej jest możliwości z dodatkami.
Pudding chia na mleku kokosowym z brzoskwiniami:
Składniki:
- 400 g mleka kokosowego
- 100 ml mleka krowie
- 1/3 szklanki nasion chia
- 4 brzoskwinie
- łyżka miodu
- laska wanilii
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Do małego garnka wlej mleko kokosowe i krowie, wsyp nasiona chia, wymieszaj. Chwilę podgrzewaj na małym ogniu tak około 5 min, cały czas mieszając trzepaczką.
- Dopraw miodem i nasionami z laski wanilii. Ponownie energicznie wymieszaj.
- Przelej do szklanek.
- Na rozgrzaną patelnie wsyp cukier, rozprowadź po całej powierzchni. Poczekaj aż rozpuści się. Wyłóż kawałki brzoskwiń, podlej sokiem z cytryny i smaż do momentu aż staną się delikatnie złociste. Pozostaw chwilę do przestudzenia.
- Na warstwę puddingu chia wyłóż karmelizowane brzoskwinie. Wstaw na noc do lodówki.
Smacznego!