Bez glutenu | Desery | Kolacje | Kulinaria | Śniadanie | Wegańskie

Pudding chia na mleku kokosowym z brzoskwiniami

30 lipca 2017

Dziś na śniadanie zjadłam pyszny deser – pudding chia na mleku kokosowym z brzoskwiniami. Myślę, że nasiona szałwii hiszpańskiej zasługują na miano Superfoods ze względu na bardzo długą listę zdrowotnych właściwości. Dlatego z czystym sumieniem zjadłam go rano 🙂

Pudding chia jest jednym z najprostszych deserów. Wykonać go można na kilka sposobów, a jeszcze więcej jest możliwości z dodatkami.

 

Pudding chia na mleku kokosowym z brzoskwiniami:

Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego
  • 100 ml mleka krowie
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 4 brzoskwinie
  • łyżka miodu
  • laska wanilii
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:

  1. Do małego garnka wlej mleko kokosowe i krowie, wsyp nasiona chia, wymieszaj. Chwilę podgrzewaj na małym ogniu tak około 5 min, cały czas mieszając trzepaczką.
  2. Dopraw miodem i nasionami z laski wanilii. Ponownie energicznie wymieszaj.
  3.  Przelej do szklanek.
  4. Na rozgrzaną patelnie wsyp cukier, rozprowadź po całej powierzchni. Poczekaj aż rozpuści się. Wyłóż kawałki brzoskwiń, podlej sokiem z cytryny i smaż do momentu aż staną się delikatnie złociste. Pozostaw chwilę do przestudzenia.
  5. Na warstwę puddingu chia wyłóż karmelizowane brzoskwinie. Wstaw na noc do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.