Kulinaria | Obiady

Pstrąg pieczony z masłem koperkowym i pieczonymi ziemniakami

6 września 2017

Mój tato bardzo lubi jeść ryby, dlatego staram się, żeby choć raz w tygodniu pojawiły się na stole. Tym razem postawiłam na bardzo szybką i aromatyczną wersję – pstrąg pieczony z masłem koperkowym i pieczonymi ziemniakami. Podałam go z pysznymi pikantnymi ziemniakami i sałatką. Wystarczy 40 min, żeby zachwycić domowników wyśmienitymi obiadem 🙂

 

Pstrąg pieczony z masłem koperkowym i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone (umyte i osuszone)
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 7 obranych ziemniaków
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do wysmarowania blachy
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta papryki chilli

 

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej na 180 stopni.
  • Ziemniaki pokrój w grubsze plastry i wymieszaj  z pokrojonymi drobno czosnkiem i  cebulą. Dopraw chilli i słodką papryką oraz solą.
  • Wyłóż ziemniaki na blachę pokrytą olejem i wstaw na około 20 min. Od czasu do czasu przemieszaj.
  • Rybę natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Masło rozetrzyj z koperkiem.
  • Rybę natrzyj masłem w środku i odrobinę z zewnątrz.
  • Kiedy ziemniaki są już delikatnie zrumienione układamy na nich ryby i pieczemy około 15 do 20 minut.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.