Desery | Kulinaria

Prosty sernik z jogurtów greckich

27 kwietnia 2018

Prosty sernik z jogurtów greckich jest łatwy w wykonaniu i przepyszny w smaku. Sernik upiekłam bez dodatku owoców, ale można ich użyć, np. truskawek, borówek czy jagód. Myślę, że z tym deserem poradzi sobie każda osoba. Najważniejszym punktem jest powolne studzenie sernika w piekarniku, które powinno uchronić go przed opadnięciem ciasta.

Prosty sernik z jogurtów greckich

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 140 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60 g masła prawdziwego 82%
  • 1 żółtko
  • Masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtów greckich
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 budynie waniliowy bez cukru
  •  100 ml oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Ciasto kruche: do małej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki oraz żółto, zagnieć dłonią. Uformuj kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na spodzie tortownicy, nakłuj delikatnie widelcem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • Masa jogurtowa: 
  • Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodaj jogurty greckie, budynie oraz olej, wymieszaj na małych obrotach. Na koniec dodaj stopniowo pianę z ubitych białek, mieszaj delikatnie, aby masa nie opadła. Gotową masę przelej na ciasto kruche. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 70 min.
  • Prosty sernik z jogurtów greckich studź powoli. Początkowo wyłącz piekarnik,ale nie otwieraj drzwiczek przez około 10 min. Po tym czasie otwieraj je stopniowo coraz mocniej, później studź na kratce i schładzaj całą noc w lodówce.
  • Prosty sernik z jogurtów greckich podawaj polany polewą czekoladową lub posypany cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.