Desery | Kulinaria

Proste ciasto czekoladowe z polewą i płatkami migdałów

12 października 2017

W każdy weekend lubię mieć coś słodkiego w domu. Tak na wypadek nie spodziewanych gości. Tym razem upiekłam proste ciasto czekoladowe z polewą i płatkami migdałów. Puszyste, delikatne i mocno kakaowe. Bardzo łatwe do wykonania, nie potrzebujemy nawet miksera. Na pewno skradnie serce gości jak i Wasze 🙂

 

Proste ciasto czekoladowe z polewą i płatkami migdałów

Składniki na dużą prostokątną blachę:

  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g cukru białego, drobnego
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 200 ml mleka
  • 4 jaja wymieszane widelcem lub trzepaczką
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • na polewę: 200 g gorzkiej czekolady + 4 łyżki mleka
  • do posypania: uprażone na suchej patelni płatki migdałów
  • masło do wysmarowania blachy

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni funkcja góra-dół.
  • Mąkę, kakao przesyp przez sitko, dodaj proszek do pieczenia wymieszany z sodą oczyszczoną, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  • W oddzielnej misce wymieszaj razem olej roślinny, jogurt grecki, mleko i jaja.
  • Powoli połącz ze sobą składniki suche z mokrymi za pomocą trzepaczki lub miksera na małych obrotach.
  • Dużą blachę wsmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 50 min lub do suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu polej polewą i posyp płatkami migdałów.

     

     

     

     

  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.