Kulinaria | Śniadanie

Placuszki z płatkami owsianymi i bananami

27 sierpnia 2017

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Postanowiłam poprawić swój  dzień za pomocą słodkiego obiadu. W ten sposób powstały placuszki z płatkami owsianymi i bananami. Są delikatne, puszyste i pożywne. Słodycz ciasta zrównoważyła polewa z gorzkiej czekolady. Obiecuję, że poprawiają humor 🙂

 

Placuszki z płatkami owsianymi i bananami:

 

Składniki na około 20 placuszków:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 170 g mąki pszennej zwykłej (można zastąpić pełnoziarnistą)
  • 1 duży dojrzały banan (lub dwa małe)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej  czekolady
  • 6 łyżek mleka krowiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • W średniej misce wymieszaj jogurt, jajka, masło  i cukier waniliowy za pomocą trzepaczki lub miksera na małych obrotach. Stopniowo dodaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj banana i połącz składniki ze sobą już za pomocą łyżki.
  • Odstaw na około 15 min.
  • Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą i nakładaj ciasto po dwie łyżki na placek zachowując odstępy (mocno urosną). Jeśli placuszki będą przywierały można użyć oleju roślinnego bądź masła klarowanego. Smaż po około 2 min z każdej strony do uzyskania złocistego koloru placuszków.
  • W między czasie przygotuj polewę : połamaną na kawałki czekoladę (70 g) rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej (ja używam często mikrofali), dodaj ciepłe mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Resztę czekolady drobno pokrój.
  • Placuszki nakładaj na talerz, polej polewą i posyp czekoladą.

Smacznego!

Rady:

  • do ciasta można dołożyć dwie łyżki cukru.
  • rozpuszczone masło można zastąpić 2 łyżkami oleju roślinnego, np. kokosowego.
  • mleko w polewie można zastąpić śmietanką 30%.
  • polewę można zastąpić cukrem pudrem, sosem owocowym lub syropem klonowym.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.