Kolacje | Kulinaria | Śniadanie

Placuszki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

26 lipca 2017

Placuszki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

Kochani polecam te przepyszne, wilgotne placki. Są idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Zamiast czerwonych porzeczek możecie użyć jagód, borówek czy truskawek. Do ich wykonania nie potrzebujecie miksera, wystarczy wymieszać składniki trzepaczką czy łyżką.

Radzę smażyć je na patelni naleśnikowej lub innej nieprzywierającej z powłoką teflonową. Wtedy nie musimy używać oleju. Jeśli placuszki nam przywierają do patelni możemy użyć odrobiny oleju lub małego kawałka masła.

 

Składniki na około 30 placuszków:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka rozmiar M
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki czerwonej porzeczki
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego
  • cukier puder lub syrop klonowy czy owocowy do podania

Wykonanie:

  1. W dużej misce mieszamy ze sobą jajka, cały jogurt, cukier waniliowy i masło. Przesiewamy stopniowo mąkę wymieszą z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki energicznie za pomocą rózgi. Powoli wrzucamy porzeczki i mieszamy wszystko delikatnie za pomocą łyżki.
  2. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy na nią masę po jednej łyżce. Smażymy na niedużym ogniu przez około 2 min z każdej strony, czy do czasu jak są zarumienione.
  3. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym ze świeżymi owocami lub z dżemem owocowym. Jestem pewna, że każda opcja Was zachwyci 🙂

 

Mam nadzieję, że te puszyste placuszki jogurtowe z owocami staną się Waszymi ulubionymi 🙂

SMACZNEGO!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.