Kulinaria | Śniadanie

Placki budyniowe z owocami i gorzką czekoladą

8 września 2017

Chyba już doskonale znacie moją miłość do różnego rodzaju placuszków i naleśników 🙂 Ostatnio na śniadanie zrobiłam placki budyniowe z owocami i gorzką czekoladą. Wyszły puszyste, delikatne i sycące. Są bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. Nie potrzebujecie miksera, wystarczy trzepaczka. Truskawki i banany możecie zastąpić innymi owocami.

 

Placki budyniowe z owocami i gorzką czekoladą

Składniki na około 15 placków:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 pakowanie 40 g budyniu śmietankowego (można testować inne smaki, np, waniliowy czy truskawkowy)
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 /2 szklanki maślanki
  • 1 duże jabłko pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2  łyżki roztopionego masła
  • do podania: 1 duży banan, kilka truskawek i 80 g gorzkiej czekolady grubo pokrojonej
  • opcjonalnie olej roślinny do smażenia

 

Wykonanie:

  • Wymieszaj ze sobą w misce składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, budyń.
  • Wymieszaj ze sobą składniki mokre: jajka, jogurt grecki, maślankę, roztopione i przestudzone masło, jajko.
  • Połącz ze sobą stopniowo składniki suche z mokrymi (ciasto będzie dosyć gęste). Dodaj pokrojone jabłko i ponownie wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą lub naleśnikową (jeśli potrzebujesz dodaj odrobinę oleju do smażenia) i nakładaj po dwie łyżki ciasta na placek budyniowy. Smaż po 3 – 4 placki na raz po około 2 min z każdej strony aż staną się złociste.
  • Podawaj przełożone pokrojonymi owocami i posypane czekoladą gorzką. Ewentualnie można posypać tylko cukrem pudrem.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.