Dania główne | Kolacje | Kulinaria | Wegańskie

Pizza domowa – podstawowy przepis na ciasto

2 marca 2018

Pizza domowa – podstawowy przepis na ciasto. Myślę, że każdy poradzi sobie z jej wykonaniem. Doskonała w smaku, delikatna i puszysta. Na wierzch układamy ulubione dodatki i gotowe.

Pizza domowa – podstawowy przepis na ciasto

Składniki na 2 sztuki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typu „00”)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki ociepl do temperatury pokojowej.
  • Przygotuj rozczyn: do miski rozkrusz drożdże, wlej ciepłą wodę, 1 łyżkę mąki i cukier, wymieszaj. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 min. Jeśli rozczyn nie podwoi swojej objętości musisz go od nowa powtórzyć.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj łyżką. Dalej dodaj stopniowo rozczyn, mieszaj łyżką około 5 min. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać dłonią. Ciasto zagniataj, dalej już na stolicy oprószonej mąką, przez około 15 min aż stanie się elastycznie i gładkie.
  • Wyrobione ciasto delikatnie uformuj w kulę, wysmaruj oliwą. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolicę oprószoną mąką i wyrabiaj chwilę dłonią (tym sposobem pozbawisz go pęcherzy powietrza). Uformuj dwie kulki, odłóż na około 10 min na bok.
  • Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem, ciasto rozciągaj palcami delikatnie na blaszkach po całej powierzchni. Na tak przygotowane ciasto połóż sos pomidorowy, ser i ulubione dodatki. Odstaw na około 10 min.
  • Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury, następnie wstaw do niego blachę z pizzą. Piecz około 10 min.
  • Pizzę domową podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.