Kolacje | Kulinaria | Obiady | Wegańskie

Pizza z cukinią, pieczarkami i pomidorkami cherry

27 sierpnia 2017

Zrobienie pizzy zawsze wydawało mi się bardzo trudne. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dużo chęci, piekarnik, dwie dłonie oraz dobry przepis. Przetestowałam wiele, jednak po modyfikacja powstał ten. Ciasto jest niezbyt cienkie i lekko chrupiące. Czyli takie jakie lubię najbardziej.

 

Pizza z cukinią, pieczarkami i pomidorkami cherry

 

Składniki na dwie średnie pizze:

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej 550
  • 10 g drożdży instant
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • na wierzch:
  • 1 cukinia
  • 15 pomidorków cherry
  •  20 szt pieczarek
  • 220 g sera mozzarella w kulce
  • świeżo zmielona sól do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju roślinnego do przesmażenia warzyw
  • sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

  • Do średniej miski przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami, 3/4 łyżeczki soli i cukrem. Stopniowo wlej ciepłą wodę cały czas mieszając łyżką do momentu połączenia się składników. Blat kuchenny podsyp delikatnie mąką i chwilę wyrabiaj na nim ciasto (tak około 5 min). Do miski wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, włóż ciasto, pokryj je oliwą.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia do zamkniętego niewłączonego piekarnika na 2 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • W między czasie przygotuj składniki na wierch pizzy.
  • Sos: do blendera daj puszkę pomidorów, ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz do smaku. Zblenduj na gładko.
  • Cukinii obetnij końcówki. Warzywa i ser pokrój w plastry o grubości : cukinie około 2 – 3 mm, pieczarki 3 – 4 mm a ser 1/2 cm a pomidorki na ćwiartki.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż na większym ogniu do momentu odparowania z nich wody. Staną się jędrne i zarumienione. Pieczarki zdejmij z patelni, wrzuć cukinię, posól i smaż na średnim ogniu około 3 min.
  • Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, podziel je na dwie części z każdej uformuj kulę. Oddziel od siebie, przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 30 min.
  • Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż pierwszą część ciasta, delikatnie formując palcami kształt pizzy. Nie używaj wałka. Posmaruj  sosem. Posyp pieczarkami, cukinią, pomidorkami cherry, serem mozzarella i oregano. Powtórz to z drugą połową ciasta na drugiej blaszce. Jeśli masz jedną to zrobisz to po upieczeniu się pierwszej.
  • Każdą pizzę piecz w 250 stopniach przez 10 – 13 min aż spód będzie ładnie zarumieniony.
  • Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.