Kulinaria | Obiady

Pierogi leniwe jak u mamy

17 września 2017

Ostatnio nie miałam czasu ani pomysłu na obiad. W takich momentach w moim domu najczęściej pojawiają się pierogi leniwe jak u mamy. To jeden z moich smaków dzieciństwa 🙂 Czasem mama podawała je z kwaśną śmietaną i cukrem, innym posypane bułką tartą z masłem.

 

Pierogi leniwe jak u mamy

Składniki 4 porcje:

  • 600 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 – 2/3 szklanki mąki pszennej

 

Wykonanie:

  • Twaróg włóż do miski razem z jajkiem i szczyptą soli, rozgnieść dokładnie za pomocą praski do ziemniaków lub widelca. Ja osobiście użyłam blendera.
  • Stolnicę lub blat kuchenny posyp mąką pszenną, wyłóż ser z jajkami, mąkę ziemniaczaną i resztę pszennej.
  • Zagnieć ciasto do momentu dokładnego połączenia się składników. Uformuj kulę i podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek, w razie potrzeby podsypując mąką pszenną.
  • Każdy wałek spłaszcz nożem i pokrój na ukośne kawałki .
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj połowę pierogów, gotuj do wypłynięcia na powierzchnię, po chwili wyłów łyżką cedzakową. Powtórz z drugą porcją pierogów.
  • Pierogi leniwe podawaj z bułką tartą i masłem lub kwaśną śmietaną.
  • Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.