Desery | Kulinaria | Śniadanie

Pączki pieczone z malinami

25 lutego 2018

Nowy Rok niesie za sobą najczęściej postanowienie o zmianie odżywiania. Przynajmniej u mnie tak było 🙂 Z konsekwencją jest różnie, ale głównie staram się szukać dietetycznych wersji różnych dań. Tym razem zrobiłam pączki pieczone z malinami. Użyłam owoców mrożonych, ale możecie zastąpić je świeżymi lub domową ulubioną konfiturą.

Pączki pieczone z malinami

Składniki 20 sztuk:

  • pączki:
  • 400 g mąki pszennej do wypieków drożdżowych
  • 50 g drożdży świeżych (można zastąpić drożdżami instant – 14 g)
  • 110 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka 3,2 %
  • 50 g cukru białego
  • szczypta soli
  • 3 jajka od szczęśliwej kurki + 1 żółtko
  • 170 g miękkiego masła 82%
  • maliny mrożony po 2 sztuki na pączek / konfitura domowa
  • do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka 3,2%
  • polewa malinowa:
  • 250 g malin mrożonych
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Produkty na pączki wyjmij wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Rozczyn: ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 min. Jeśli rozczyn nie podwoi swojej objętości trzeba powtórzyć wykonanie.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Zrób dołek i wlej stopniowo rozczyn i mieszaj łyżką. Dodaj jajka, żółtko i ponownie wymieszaj tym razem już za pomocą dłoni przez około 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po tym czasie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wyrabiaj ciasto około 10 min, do momentu aż będzie bez problemu odklejało się od ręki. Miskę przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat / stolnicę oprószoną mąką, wyrabiaj dłonią chwilę, żeby pozbawić ciasto pęcherzy powietrza.
  • Ciasto podzielić na 20 małych kulek. Każdą z nich delikatnie rozpłaszcz dłonią, na środek połóż po 2 maliny, zlep brzegi, uformuj kulkę i połóż ją do papilotki papierowej.
  • Papilotki z pączkami ułóż na blaszce i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1/2 godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C góra – dół. Pączki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 min.
  • Sos malinowy: do małego garnka wrzuć maliny, następnie dodaj cukru i dokładnie wymieszaj aż maliny się rozpadną (jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty dodaj więcej cukru). Chwilę gotuj a następnie odstaw na bok do przestudzenia.
  • Pączki studź na kratce, a przed podaniem polej sosem malinowym (można zastąpić tradycyjnym lukrem).
  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.