Kolacje | Kulinaria | Śniadanie

Omlet z awokado, mozzarellą i pomidorkami cherry

2 września 2017

Moje wakacje dobiegły końca. Podczas ostatniego śniadania zajadałam pyszny omlet z awokado, mozzarellą i pomidorkami cherry. Jest łatwy, pyszny i  sycący. Osobiście bardziej lubię śniadania białkowo – tłuszczowe od węglowodanowych.  Taki omlet możemy zabrać ze sobą w pojemniku do pracy.

 

Omlet z awokado, mozzarellą i pomidorkami cherry

Składniki na 2 porcje:

  • 3 duże jajka od  szczęśliwych kurek
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki mleka 3,2%
  • 50 g sera mozzarella
  • kilka pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz i sól

 

Wykonanie:

  • W  miseczce roztrzep widelcem jajka z dodatkiem mleka oraz świeżo mielonego pieprzu i soli.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wlej masę jajeczną, smaż około 2 – 3 min na średnim ogniu.
  • Ułóż  na omlecie połówki pomidorków cherry, pokrojone w drobną kosteczkę awokado i ser mozzarella.
  • Ustaw mały ogień, przykryj i smaż do momentu aż masa się zetnie.
  • Podawaj posypany pokrojonym drobno szczypiorem.
  • Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.