Dania główne | Kolacje | Kulinaria

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i twarogiem

18 stycznia 2018

Nie znam osoby, która nie lubiłaby jeść naleśników. Głównie podajemy te rarytasy na słodko,ale ja chciałam zaproponować wersję wytrawną. Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i twarogiem jest idealną propozycją na szybki obiad. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Możecie podawać je, np. z sosem czosnkowym lub same (to moja ulubiona wersja).  A Wy lubicie taką wersję naleśników?

 

Składniki 4 porcje:

  • naleśniki:
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • farsz:
  • 500 g świeżego szpinaku (możecie użyć również mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g twarogu
  • 270 g sera feta
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, mleko,cukier i sól. Zmiksuj na jednolite ciasto, na koniec dodaj  roztopione i ostudzone masło, skórkę z pomarańczy  i jeszcze raz zmiksuj. Odstaw na około 20 min.
  • Rozgrzej patelnię naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką i smaż cienkie naleśniki.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć szpinak. Smaż na średnim ogniu, z odrobiną masła, do momentu aż zwiędnie i odparuje całą wodę . Przypraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, wymieszaj.
  • W średniej misce wymieszaj ser feta i twaróg. Dodaj gorący szpinak i ponownie wymieszaj.
  • Na każdym naleśniku rozsmaruj dwie łyżki szpinaku, złóż na cztery lub zwiń w rulonik.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.