Desery | Kulinaria

Muffiny z malinami

21 lutego 2018

Muffiny z malinami są puszyste, delikatne. Doskonałe jako szybkie deser dla niespodziewanych gości, podwieczorek czy dodatek do drugiego śniadania dla dziecka do szkoły. Do ich wykonania wystarczy widelec lub łyżka. Użyłam malin mrożonych, ale możesz zastąpić je świeżymi ( ilość mąki zmniejsz do 270 g).

Muffiny z malinami

Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąką pszenna (pamiętaj o zmniejszeniu do 270 g, jeśli użyjesz malin świeżych)
  • 150 g cukru białego
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 2 jaja od szczęśliwej kurki
  • 1 szklanka mrożonych malin (nie rozmrażajcie ich przed pieczeniem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju roślinnego
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzchu (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier biały. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jaja, olej.
  • Składniki mokre wlej suchy i wymieszaj chwilę do uzyskania jednolitej masy.
  • Maliny dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Część możesz zostawić do ułożenia ich na wierchu po jednej sztuce.
  • Piekarnik nagrzej góra – dół do 180 st. C.
  • Do blachy włóż papilotki na muffiny. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości, na wierzchu ułóż po 1 malinie i delikatnie posyp wiórkami kokosowymi.
  • Blachę z muffinami wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 min.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.