Desery

Muffiny owsiane z jabłkami i cynamonem

11 listopada 2017

Muffiny owsiane z jabłkami i cynamonem są doskonałe w smaku i zdrowe. Puszyste, lekko słodkie i pięknie pachnące cynamonem. Znikają w zadziwiającym tempie, ale na szczęście robi się je szybko i bardzo prosto. Będą idealne na deser, podwieczorek czy drugie śniadanie. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, np. malinami, gruszkami czy borówkami.

 

Muffiny owsiane z jabłkami i cynamonem

Składniki na około 10  – 12 babeczek:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu (nie jest konieczny)
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 jabłka starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki mleka 3,2 %

Wykonanie:

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  • W średniej misce wymieszaj mąkę pszenną, płatki owsiane, brązowy cukier, proszek do pieczenia i przyprawy.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • W dużej misce wymieszaj jaja, olej, mleko i starte jabłka.
  • Składniki suche łączymy z mokrymi.
  • Foremki do babeczek napełnij masą.
  • Muffiny owsiane z jabłkami i cynamonem piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
  • Podajemy wystudzone.
  • Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.