Desery | Kulinaria

Muffiny orkiszowe z jabłkami

2 marca 2018

Muffiny orkiszowe z jabłkami to świetna alternatywa tradycyjnej wersji babeczek. Są delikatne, puszyste i doskonałe w smaku. Jabłka możecie zastąpić na inne owoce, np. gruszki.

Muffiny orkiszowe z jabłkami

Składniki na 20 sztuk:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 4 jaja od szczęśliwej kurki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko pokrojone w drobną kosteczkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania (nie są konieczne)

Wykonanie:

  • Jaja ubij mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy.
  • Do jaj wlej rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wymieszaj na małych obrotach.
  • Następnie dodaj mąkę orkiszową, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszaj za pomocą łyżki.
  • Do ciasta dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj delikatnie.
  • Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełnij do 3/4 wysokości ciastem. Posyp delikatnie wiórkami kokosowymi.
  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C góra – dół.
  • Ciasto na muffiny wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 min.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.