Desery | Kulinaria

Proste muffiny czekoladowe z konfiturą porzeczkową

25 lipca 2017

Muffiny czekoladowe z konfiturą porzeczkową

Przepis jest prosty i bardzo łatwy. Znalazłam go w Internecie i ciut zmieniłam. Babeczki są wilgotne i miękkie. Do środka można włożyć dowolne domowe konfitury bądź zwyczajnie te sklepowe. Koniecznie musicie go wypróbować 🙂

 

Składniki na 12 muffin:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 3/4 ciemnego, gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • konfitura domowa lub sklepowa porzeczkowa
  • cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

  1. Do garnka wrzucamy masło i połamaną czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy garnek z gazu dokładamy kakao, mieszamy łyżką i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli.
  3. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo przelewamy do nich wystudzoną masę czekoladową. Mieszamy.
  4. Do masy czekoladowej przesiewamy połowę mąki, mieszamy. Następnie wlewamy całą śmietanę i resztę mąki. Po połączeniu tych składników przekładamy białka, które bardzo delikatnie mieszamy z resztą ciasta tak, aby nie straciły na puszystości.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra – dół.
  6. Formę na muffiny wykładam silikonowymi lub papierowymi koszykami. Jeśli takich nie mamy możemy wysmarować formę masłem i posypać mąką. Staramy się nakładać ciasto tak do 3/4 wysokości. Na środek każdej muffiny nakładam po płaskiej łyżeczce konfitury.
  7. Pieczemy w 180 st przez 20 min.
  8. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie jakieś pytanie piszcie w komentarzu. Na każde każde odpowiem 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.