Dania główne | Kulinaria

Makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolońskim

24 lipca 2017

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolońskim

Dziś chciałam zaproponować pyszne cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolońskim.

Kocham wszystkie dania z użyciem makaronów, dlatego ten przepis podaję jako pierwszy na moim blogu.

Cannelloni może być podawane na obiad, jak i na kolację. Przepis jest prosty i zachwyci każdego.

 

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM BOLOŃSKIM

Składniki:

  • makaron cannelloni około 20 rurek
  • sos boloński
  • sos beszamelowy
  • 100 g mozzarelli

 

na sos boloński:

  • 1 cebula
  • 2 małe marchewek
  • 100 g boczku wędzonego, surowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 700 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, suszone oregano i bazylia do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia

 

na sos beszamelowy:

  • 40 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 100 g mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa starta

 

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy sos boloński: wlewamy odrobinę oleju na patelnię, szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę, po chwili dokładamy startą marchewkę. Smażymy około 3 min. Po tym czasie dokładamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę (możemy już taki kupić). Przesmażamy do czasu aż boczek delikatnie się zrumieni. Następnie do tych składników dorzucamy mięso mielone, wszystko mieszamy. Po około 5 min wylewamy na patelnię passatę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Patelnię odstawiamy na mały ogień. Gotujemy około godziny.
  2. Przygotowujemy sos beszamelowy: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając. Po około 2 min dodajemy powoli mleko.W tym momencie zawsze łyżkę zamieniam na trzepaczkę, ponieważ łatwiej mi rozmieszać tak sos, aby nie było grudek. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje i będzie miał jednolitą konsystencję. Dorzucamy drobno pokrojona mozzarellę i mieszamy aż ser się rozpuści.Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Faszerowanie rurek oraz pieczenie: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo rurkę i nakładamy do niej małą łyżeczką sos boloński. Układamy ciasno jedną przy drugiej. Pokrywam dokładnie sosem beszamelowym i plastrami mozzarelli. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20-25 min.
  4. Po wyjęciu z piekarnika radzę chwilę odczekać. Wtedy łatwiej się nakładam.
  5. Podawać ze świeżą bazylią (opcjonalnie).

 

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.