Kulinaria | Obiady

Kotlety z ciecierzycą i kaszą jaglaną

21 września 2017

Od kiedy wróciłam do pracy ciężko mi znaleźć czas  na gotowanie i pisanie na blogu. Mam nadzieję, że za jakiś czas to unormuję. Bardzo cenię sobie teraz szybkie i zdrowe dania. Zainspirowana przepisami na wielu blogach zrobiłam kotlety z ciecierzycą i kaszą jaglaną. Są aromatyczne, pyszne i sycące. Nie przywierają do patelni i nie sprawiają kłopotów podczas odgrzewania.

 

Kotlety z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Składniki około 8 kotletów:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej (czyli około 80 g przed ugotowaniem)
  • 225 g ugotowanej ciecierzycy (użyłam z puszki)
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

  • Ugotuj kaszę jaglaną: kaszę przepłucz dokładnie na sitku pod bieżącą wodą, do garnka wlej 2 szklanki wody, wrzuć kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia płynu. Odstaw na bok, zdejmij pokrywkę i zostaw do wystygnięcia.
  • Ciecierzycę wsyp na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w średniej misce, dodaj kaszę jaglaną po czym zmiksuj.
  • Do masy na kotlety dodaj resztę składników: jajko, 4 łyżki bułki tartej i przyprawy. Dokładnie wymieszaj dłonią lub łyżką.
  • Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni (z dodatkiem odrobiny oleju) po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.
  • Podawaj z ulubioną sałatką.
  • Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.