Bez glutenu | Kulinaria | Smoothie | Śniadanie | Wegańskie

Koktajl kawowy z kaszą jaglaną

17 września 2017

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kubka mocnej kawy?? Ja również 🙂 Dziś mam do zaproponowania alternatywę dla niej – koktajl kawowy z kaszą jaglaną. Jest doskonały w smaku, sycący i pobudzający 🙂 Będzie świetny na śniadanie, podwieczorek lub deser.

 

Koktajl kawowy z kaszą jaglaną

Składniki 2 porcje:

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1/2 szklanki kawy
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (jeśli lubicie słodkie koktajle)
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych

 

Wykonanie:

  • Kaszę jaglaną Przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Do rondla wlej 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, dodaj kaszą jaglaną i gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu, czyli około 10 – 15 min. Zdejmij pokrywkę i zostaw do przestudzenia. Nie masz czasu ugotować rano kaszy? Zrób to dzień wcześniej wieczorem.
  • Kawę, kaszę jaglaną i pozostałe składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  • Przelej do szklanek i posyp wiórkami kokosowymi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.