Kolacje | Kulinaria | Śniadanie

Jogurtowe placuszki z prażonymi jabłkami

13 stycznia 2018

Jogurtowe placuszki z prażonymi jabłkami są świetnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Są bardzo delikatne, puszyste i sycące. Z ich wykonaniem poradzi sobie każda osoba. Nie potrzebujecie nawet miksera, wystarczy łyżka lub trzepaczka. Placuszki można podawać w towarzystwie prażonych jabłek lub bez dodatków.

Jogurtowe placuszki z prażonymi jabłkami

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki roztopionego, przestudzonego masła
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj jabłka: obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę.Do garnka wsyp brązowy cukier, po chwili dodaj jabłka i wymieszaj. Następnie dodaj cynamon i wlej sok z cytryny, wymieszaj i gotuj około 5 min lub do momentu aż jabłka zmiękną.
  • Do średniej miski wlej jogurt grecki, jaja, cukier waniliowy, wymieszaj składniki za pomocą łyżki. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wymieszaj masę dokładnie za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Rozgrzej patelnię naleśnikową lub z nieprzywierającą powierzchnią, nakładaj ciasto po jednej łyżce na jednego placuszka ( zostaw odstępy między plackami, ponieważ urosną). Smaż po 2 min z pierwszej strony i 3 – 4 min z drugiej do uzyskania złocistego koloru.
  • Jogurtowe placuszki z prażonymi jabłkami są najlepsze na ciepło. Można podawać polane dodatkowo syropem klonowym.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.