Desery | Śniadanie

Fit muffiny owsiane z suszonymi morelami

12 listopada 2017

Wczoraj dodałam przepis na muffiny owsiane z jabłkami i cynamonem. Dziś postanowiłam przedstawić wersję dietetyczną: fit muffiny owsiane z suszonymi morelami. Doskonała alternatywa dla każdego, kto ma ochotę na deser, ale chciałby ograniczyć kalorie. Ta wersja nie zawiera oleju, mąki i białego cukru. Muffiny przygotowałam z suszonymi morelami. Można zastąpić je świeżymi owocami lub np. suszoną żurawiną. Świetne na drugie śniadanie, deser czy podwieczorek.

Fit muffiny owsiane z suszonymi morelami

Składniki na około 6 muffin:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania
  • 1/2 szklanki suszonych moreli lub innych owoców
  • 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  • Suszone morele umieść w szklance, zalej gorącą wodą na 15 min, odlej wodę i pokrój morele w cienkie paseczki.
  • W misce mieszamy płatki owsiane, brązowy cukier, jogurt, jajko, wiórki kokosowe, suszone morele.
  • Masę przekładamy do silikonowych foremek. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  • Piecz 30 min w temperaturze 180 stopni.
  • Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.