Obiady

Domowa zupa pomidorowa

13 stycznia 2018

Domowa zupa pomidorowa jest moją ulubioną z zup. Doskonale pamiętam smak „pomidorówki” przygotowywanej przez moją mamę ze świeżych pomidorów lub na własnym koncentracie. Nie zawsze mamy dostęp do pysznych świeżych pomidorów, dlatego przepis na domową zupę pomidorową podaję ze sklepowym koncentratem.

Domowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kawałeczek pora
  • 1 mały plasterek selera
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
  • do podania ulubiony makaron i natka pietruszki

Wykonanie:

  • W garnek wlej około 2 litrów wody i zagotuj.
  • Mięso wymyj pod bieżącą, zimą wodą, włóż do garnka z gotującą się wodą. Gotuj na małym ogniu przez 15 min. W między czasie wytrącą się szumowiny, które zbieramy za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Dodaj obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę i szczyptę soli. Gotować około 30 min.
  • Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z garnka na miskę. Do garnka z zupą włóż koncentrat pomidorowy.
  • Śmietanę wlej do czystej miseczki lub kubka, dodawaj stopniowo po 2 łyżki wywaru i mieszaj (w sumie wywaru wlej około 1/3 – 1/2 szklanki). W ten sposób uratujesz zupę przed zważeniem się śmietany.
  • Zmniejsz ogień do minimum pod garnkiem i wlej do niego śmietanę. Podgrzej całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Domową zupę pomidorową podawaj z ulubionym makaronem i natką pietruszki.
  • Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.