Desery | Kulinaria | Śniadanie

Bułeczki drożdżowe z cynamonową kruszonką

29 lipca 2017

Sobotni idealny poranek? Jest na to jedna metoda – bułeczki drożdżowe z cynamonową kruszonką.

Jeśli ktoś zapytałby mnie o wspomnienie z dzieciństwa bez zawahania opowiedziałabym o zapachu i smaku bułek drożdżowych mojej mamy wypełnionych dżemem z pyszną kruszonką na wierzchu. Niestety nie ma maminego przepisu, ponieważ dodawała wszystko „na oko”. Po wielu próbach udało mi się zrobić bułki podobne do tych z dzieciństwa.

 

Bułeczki drożdżowe z cynamonową kruszonką:

Składniki na około 25 sztuk:

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • do smarowania: żółtko
  • cynamonowa kruszonka:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Kruszonka cynamonowa:

  1. Wsyp mąkę, cukier puder, cynamon, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, rozcieraj palcami aż powstaną grudki. Następnie połącz w jednolitą kule i odstaw do lodówki.

Ciasto:

  1. Drożdże włóż do miseczki, wlej 50 ml ciepłego (ale niegorącego mleka), dodaj łyżeczkę cukru,2 łyżki mąki, wymieszaj wszystko. Odstaw na około 15 min.
  2. Resztę mleka i pokrojone masło umieść w garnku i delikatnie podgrzej (ale nie gotuj).
  3. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i wymieszaj razem. Zrób wgłębienie w środku i w ten dołek wlej rozczyn (który podwoił już swoją objętość) i delikatnie mieszaj.
  4. Następnie dodaj jajka i wlej ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem, ponownie wymieszaj.
  5. Ciasto należy wyrabiać około 30 min. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 min.
  6. Wyrośnięte ciasto (powinno zwiększyć objętością co najmniej dwukrotnie) podziel na 25 kawałków. Z każdego uformuj kulkę. Układaj na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między bułeczkami. Odstaw na około 20 min.
  7. Przygotowujemy kruszonkę oraz roztrzep żółtko do posmarowania bułek. Włącz piekarnik na 180 stopni góra – dół.
  8. Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem i posyp kruszonką (startą na tarce o dużych oczkach). Wstaw do piekarnika pierwszą blachę i piecz około 20 min. Następnie po tym czasie upiecz pozostałe.

Smacznego!

Jestem pewna, że każdy poradzi sobie z tym przepisem. Jeśli macie jakieś pytania to zadawajcie je w komentarzach, na pewno na każde odpowiem.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.