Bez glutenu | Kulinaria | Śniadanie | Wegańskie

Budyń jaglany z musem z mango

26 sierpnia 2017

Makarony i kasze to moje dwie miłości. Trzecią jest czekolada 🙂 Najczęściej z kasz wybieram jaglaną. Jest bardzo zdrowa i można wykorzystać ją na setki sposobów. Moim ulubionym jest Brownie. Jednak tym razem chciałam zaproponować Wam przepis na budyń jaglany z musem z mango. Oczywiście możecie użyć innych dodatków np: domowej konfitury, czy sosu owocowego lub posypać czekoladą i owocami. To świetny pomysł na pożywne i pyszne śniadanie.

 

 

Budyń jaglany z musem z mango

 

Składniki 2 – 3 porcje:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (można zastąpić krowim
  • 1 i 1/2 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 dojrzałe mango
  • 8 śliwek
  • 1/2 banan

 

Wykonanie:

  • Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod strumieniem ciepłej wody. Do średniego garnka wlej 1,5 szklanki mleka i wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 min aż kasza wchłonie płyn. Uważaj, żeby nie przywarła do dna garnka.
  • W stojącym blenderze umieść obrane i pokrojone mango oraz 4 śliwki, 1/2 łyżki miodu. Zmiksuj wszystko na gładki mus.
  • Do kaszy dodaj miód i resztę mleka, zmiksuj przy użycia ręcznego blendera na gładką masę.
  • Budyń jaglany przełóż do miseczek podawaj z pokrojonym bananem i śliwkami oraz musem z mango.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.