Bez glutenu | Kolacje | Kulinaria | Śniadanie

Aromatyczna szakszuka z żółtą papryką i cukinią

28 sierpnia 2017

Szakszukę pierwszy raz jadłam u mojej znajomej ze studiów. Zachwyciłam mnie od razu i pokochałam ją całym sercem. Od tego momentu zrobiłam ją w wielu wydaniach. Ostatnio ulubioną jest wersja z żółtą papryką i cukinią. Koniecznie musicie zrobić choć raz. Będziecie oczarowani tym smakiem 🙂

Aromatyczna szakszuka z żółtą papryką i cukinią

 

Składniki na 2 – 3 porcje:

  • 2 średnie dojrzałe pomidory
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 mała cebula
  • 1 żółta papryka (można użyć innych kolorów)
  • 1/2 cukinii (około 150 – 200 g)
  • 3 jajka (ewentualnie 4)
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • odrobinka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżki oleju roślinny

 

Wykonanie:

  • Przygotuj pomidory: sparz wrzątkiem, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę i cukinię w grubszą, pomidorki cherry przekrój na połówki.
  • Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę.  Dodaj paprykę i cukinię, smaż na średnim ogniu około 4 min (w między czasie dopraw solą, pieprzem  i przyprawami).
  • Dodaj pomidory, zwykłe i cherry, wymieszaj i smaż na dużym ogniu około 4 minut. Nie mieszaj, ponieważ pomidory rozpadną się. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • W warzywach zrób 3 małe wgłębienia i wbij jajka, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu około 5 min do czasu jak białko się zetnie.
  • Podawaj z pieczywem.
  • Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.